
Grillat sidfläsk med romglaze och grillad hjärtsallad
I fredags när jag gick och handlade på Coop i Lund, som har en fantastisk köttdisk, hittade jag en hel bit sidfläsk som såg jättefin ut. Jag köpte hem biten utan någon egentlig plan för vad jag skulle göra och sedan hittade jag ett recept med en rombaserad glaze som jag blev inspirerad av. Jag planerade först att jag skulle röka fläsket men sen tänkte jag att röksmaken kanske tar över så att romsmaken inte kommer till sin rätta. Jag grillade utan rökflis. Till köttet åt vi en god grillad hjärtsallad, det blev snabbt Mirjas nya favorit
Det här behöver du till marinaden:
- ca 800g fläsksida
- 0,5 dl olivolja
- Pressad saft och rivet skal från en citron
- 0,5 dl vinäger
- hackad rosmarin och timjan
- svart peppar och salt
- hackad chili
Det här behöver du till romglazen:
- ca 1dl rom
- 2 msk socker
- ca 1dl olja
- en hackad chili
- 1 msk vinäger
Slutligen behöver du även:
- 800g fläsksida i en bit
- 2 hjärtsalladshuvud
- Olivolja och flingsalt
Såhär fixar du till grillat sidfläsk med hjärtsallad:
- Blanda alla ingredienser till marinaden och låt köttet marinera ca 1 dygn i kylskåp
- Förbered grillen för indirekt grillning
- Grilla fläsket på indirekt värme till du har en innertemperatur på ca 70 grader
- Blanda ihop glazen i en kastrull, koka upp och låt reducera till en kletig glaze
- Pensla glazen på köttet samtidigt som du nu flyttar över köttet och grillar på direkt grillning
- Fortsätt grilla ca 5 min runt om och pensla köttet under tiden
- Ta bort och låt vila ca 10 min under folie
- Halvera hjärtsalladen och grilla runt om på direkt grillning så den får fin färg
- Lägg den grillade hjärtsalladen i en skål med olivolja och strö flingsalt över, blanda runt
Skär upp din grillade fläsksida med romglaze och grillad hjärtsallad och njut av de goa smakerna
Om författaren: Christian Carlsson är trebarnsfar och hängiven grillare med stort intresse för mat och dryck och driver bloggen Grillpappan.se






+ There are no comments
Add yours