
Grillad fläskfilé med confiterad vitlök och bacon
Grillad fläskfilé med confiterad vitlök och bacon gjorde jag på önskemål av min frus syster Maggie. Maggie gillar precis som jag att äta och laga god mat och hon tyckte att jag borde ha ett recept på grillade fläskfilé. Så det här receptet är till dig Maggie 🙂 och såklart alla andra som är suga på fläskfilé, bacon och vitlök.
Receptet är inspirerat av Anthony Bordain. Vet du vem detta är? Anthony Bordain driver restaurangen Les Halles i New York och har även skrivet boken Kitchen confidential. Jag besökte Les Halles i oktober 2013 när jag var i New York för att springa marathon. Jag tror att Les Halles har haft sina bästa dagar men det var väldigt kul att besöka och jag åt en god choucroute. Jag kan varmt rekommendera Kitchen confidential och även kokböcker som Anthony Bordain har skrivet t.ex Anthony Bordains franska kök
Det här receptet på grillad fläskfilé med confiterad vitlök och bacon är inspirerat av just den boken, Anthony Bordains franska kök.
Detta behöver du till ca 4 personer:
- ca 1 kg fläskfilé
- salt och peppar
- 4 skivor bacon
- Confiterad vitlök
- Bindgarn
Såhär gör du:
- Först fixar du till confiterad vitlök enligt detta recept
- Dela fläskfilén på mitten på bredden och putsa bort hinnor och senor
- Dela sedan fläskfilén på mitten längden och banka försiktigt ut den så den blir jämntjock
- Salta och peppra runt om
- Lägg baconskivor på underdelarna
- Bred ut confiterad vitlök, den ska vara som en krämig massa
- Lägg på ovandelarna av fläskfiléerna. De ska nu nästan se ut som “ying och Yang”
- Bind ihop med bindgarn
- Om du vill kan du förbereda hit dagen innan och förvara rullarna i kylskåp. Det hjälper köttet att hålla formen
- Förbered grillen för indirekt grillning
- Grilla först köttet runt om på direkt grillning så det får fin färg
- Lägg därefter över köttet för indirekt grillning och sätt in en termometer
- Grilla nu indirekt under lock tills köttet har en innertemperatur på ca 64 – 65 grader
- Ta ut köttet och låt vila i folie så att innertemperaturen blir ca 68 grader
När köttet vilat klart så spara den goda köttsaften som runnit ut i folien och smaksätt t.ex en rödvinssås med denna saft. Vi åt vår fläskfilé med rödvinssås och ugnsrostade jordärtskockor. Barnen gillade tyvärr inte jordärtskockorna och fick ris istället, det går ju lika bra det, innan det var dags för lördagsgodis.
Om författaren: Christian Carlsson är trebarnsfar och hängiven grillare med stort intresse för mat och dryck och driver bloggen Grillpappan.se






+ There are no comments
Add yours