Rostade pumpakärnor

Rostade pumpakärnor


Rostade pumpakärnor är ett perfekt snacks till Halloween. Vi, eller barnen, fast det var nog vi, gjorde pumpa-lyktor i helgen av pumpor vi köpt från Bonden precis utanför byn. Förutom mysiga lyktor får man en hel del smarriga pumpakärnor. Vi, eller ska jag vara ärlig så är det min fru, brukar rosta pumpakärnorna i ugnen med lite salt och sen äter vi det som snacks. I år testade hon ett nytt recept utan salt och det blev ännu godare och säkert lite nyttigare.

I senaste numret av Icas Buffé stod det att det är ”lite pyssligt att få ut kärnorna” men så farligt är det inte! Så här gör vi (eller min fru då) rostade pumpakärnor:

  • Barnen (och vi) lägger allt de gröper ur pumporna i en bunke.
  • Innehållet läggs i vatten där det blir lättare att separera kärnorna från det trådiga fruktköttet.
  • Kärnorna flyter upp och fruktköttet lägger sig på botten. Det jobbigaste är nästan att försöka få upp de kärnor man tappar ur skålen. Hala små rackare är de!
  • Lägg de sköljda och rensade kärnorna i en ny bunke.
orostade pumpakärnor

orostade pumpakärnor

  • Ringla över olivolja och blanda väl.
  • Strö ut kärnorna i ett jämnt lager på en plåt med bakplåtspapper på och sätt in i ugnen i 175 grader tills de är rostade. Blanda om lite då och då.

Det tog en dryg timme innan kärnorna fått härligt gyllenbrun färg denna gång.

Det blev riktigt bra att skippa saltet, pumporna äter vi med fil eller lägger i bröddegen och sallader. Barnen äter en näve till mellanmålet, men det blir lite torrt för min smak.

Nästa år är det kanske dags att testa rostningen på grillen 😉

Om författaren:  Christian Carlsson är trebarnsfar och hängiven grillare med stort intresse för mat och dryck och driver bloggen Grillpappan.se

Follow my blog with Bloglovin

Summary
Article Name
Rostade pumpakärnor
Description
Rostade pumpakärnor är ett perfekt snacks till Halloween. Vi, eller barnen, fast det var nog vi, gjorde pumpa-lyktor i helgen av pumpor vi köpt från Bonden precis utanför byn. Förutom mysiga lyktor får man en hel del smarriga pumpakärnor. Vi, eller ska jag vara ärlig så är det min fru, brukar rosta pumpakärnorna i ugnen med lite salt och sen äter vi det som snacks
Author
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

+ There are no comments

Add yours

Or