Pulled pork rökt i pekan och äpple

Pulled pork rökt i pekan och äpple


Pulled pork är ju fina grejer. Idag blev den rökt med pekan och äpple. Jag har aldrig provat den kombon innan men gillar sötman från äppleträdet och den nötiga smaken från pekan. Jag brukar köra min pulled pork ca 5h i grillen, sedan slår jag in den i folie med någon typ av vätska och låter den gå färdigt i ugnen ca 4-5 h till. Ikväll åt vi den med den där rabarberchutneyn som Mirja lagade i somras. Fortfarande otroligt god.

Detta behöver du till ca 1kg pulled pork:

  • 1 kg fläskkarré
  • En god rub t.ex magic dust
  • 1 dl vinäger
  • 1 dl apelsinjuice
  • lite socker
  • vitlök
  • rökved av pekan och äpple

Såhär gör du:

  • Dagen innan så pudrar du fläskkarrén med din rub, slår in den i plastfolie och låt stå över natten i kylen
pulled pork i rub

pulled pork i rub

  • Ta ut köttet ur kylen så att det kommer upp i värme, helst rumstempererat. Egentligen vet jag inte om det blir någon skillnad att köra pulled pork kall direkt från kylen eller om det måste vara rumstempererat. Testa gärna och hör av er om ni tycker det blir någon skillnad.
  • Starta grillen eller ännu hellre röken tidigt på morgonen. Har du en klotgrill så förbereder du grillen för indirekt grillning och jag använder min smokenator
  • Lägg på köttet på grillen, släng på pekanved och äppleved
  • Rökgrilla nu köttet i ca 5h och se till så temperaturen är konstant runt 120 grader, släng på rök då och då och ha hög luftfuktighet i grillen genom att ha en skål med vatten eller liknande. Moppa gärna köttet också eller spraya det med lite äpplejuice eller apelsinjuice.
  • Efter ca 3-4 h börjar det bildas en fin bark på köttet. Barken är ju en kombo av värme, rub och rök som ger den där underbara smaken
pulled pork

pulled pork

  • Sätt på ugnen på ca 120 grader
  • Efter ca 5h tar du ut köttet och lägger det på en bit folie
  • Blanda ihop apelsinjuice, vinägern socker och vitlök. Gillar du det mer “hot” så droppa även i lite het sås.
  • Knip ihop folien och låt gå färdigt i ugnen ytterligare 4-5 h. Du vill ha en innertemperatur på ca 92 grader när du är klar
  • Ta ut köttet och låt det vila minst 30 min innan du drar isär det med två gafflar
pulled pork bark

pulled pork bark

  • Om du vill kan du blanda köttet med en god bbq-sås
Pulled pork - nydelad

Pulled pork – nydelad

Vi åt vår pulled pork i hamburgarbröd med coleslaw, bbq-sås, rabarberchutney och färsk hemodlad chili. Ooouh som vi njöt!

Om författaren:  Christian Carlsson är trebarnsfar och hängiven grillare med stort intresse för mat och dryck och driver bloggen Grillpappan.se

Summary
Recipe Name
Pulled pork
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
5 Based on 1 Review(s)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Pulled pork rökt i pekan och äpple, 5.0 out of 5 based on 1 rating

+ There are no comments

Add yours

Or