Långsamt grillad högrev med endivsallad

Långsamt grillad högrev med endivsallad


Det har blivit mycket grillat lamm på sistone och idag blev vi sugna på en god bit grillad högrev. Jag hittade ett recept i senaste numret av Galore som jag blev inspirerad av där Daniel Pembert från kocklandslaget hade ett recept på bakad högrev. Jag kryddade på ganska rejält idag och nästa gång jag gör rätten så ska jag dra ner på peppar för barnen tyckte det blev lite starkt. För vuxna som gillar peppar är det inga problem!

Detta behöver du till grillad högrev med endivsallad:

  • 1 bit högrev på ca 800g
  • Till rubben använde jag: 1 msk fänkålsfrö, 2 msk svartpeppar, 1 msk rökt paprika, 1 msk salt och 1 msk socker
  • 1 burk blandade linser
  • 1 gul lök, klyftad
  • 1 msk kycklingfond (koncentrerad)
  • 1 hyvlad (med mandolin) morot
  • 1 endivsallad
  • 4 hyvlade sparrisar (färska gröna)
  • 1 dl rostad mandel
  • 1/2 hyvlad gurka
  • 1dl majonnäs
  • 1st pressad vitlöksklyfta
  • 1/2 citron, pressad juice och rivet skal
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • Salt och svartpeppar efter smak
  • Rökspån av t.ex hickory

Såhär fixar du till grillad högrev med endivsallad:

  • Förbered din grill för indirekt grillning på låg temperatur, ca 120 grader
  • Mortla fänkålsfrö och hel svartpeppar, blanda med rökt paprikapulver, salt och socker
  • Klappa in rubben i högreven och låt vila en stund
Grillad högrev

Grillad högrev

  • Lägg på högreven på grillen och grilla indirekt med locket på på låg temperatur i minst 3 timmar
  • Släng på en näve rökspån ca 1 gång i timmen
  • Efter tre timmar så kan inte högreven ta upp så mycket mer rök, linda då in det i folie och fortsätt grilla ytterligare ca 1-2 timmar så köttet blir mört och du enkelt kan dra isär det. (Pallar du inte grilla högreven färdigt kan det gå färdigt i ugnen efter det att du slagit in det i folie)
  • Låt vila ca 30 min i folie innan du serverar
  • Rosta mandel i en stekpanna tills det börjar knäppa i mandeln
  • Hyvla tunnar strimlor av morot, gurka och sparis
  • Plocka endivsalladen och skölj
  • Lägg ner grönsakerna i iskallt vatten och låt stå en stund så de blir kripiga
  • Blanda majonnäs med hackad vitlök, citronskal, citronjuice, salt och peppar
  • Blanda en dressing av rapsolja och vitvinsvinäger, smaka av med salt och peppar
  • Koka upp hönsbuljong med ca 3dl vatten
  • Lägg i den gula löken och linserna, låt sjuda på svag värme ca 10 min
  • Häll av buljongen
  • Dra isär köttet och lägg på botten av en tallrik
  • Häll över linser och den kokta löken
  • Blanda grönsakerna med dressingen och lägg över
  • Klicka ut majonnäsen
  • Strö över rostad mandel över hela rätten

Detta är en rätt som tar lite tid att göra pga rökningen av köttet med har du väl satt igång detta så går det snabbt att göra linser och sallad. men å andra sidan, varför måste allt gå så snabbt? Njut av en skön lördagseftermiddag i solen, korka upp en kall öl och insup den goda rökdoften som sprider sig samtidigt som du lyssnar på din favoritmusik. Ta det lugnt en dag och njut av här och nu. Skaffa dig en underbar lördag, yes!

Grillad högrev med endivsallad

Grillad högrev med endivsallad

Om författaren:  Christian Carlsson är trebarnsfar och hängiven grillare med stort intresse för mat och dryck och driver bloggen Grillpappan.se

Summary
Recipe Name
Långsamt grillad högrev med endivsallad
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
5 Based on 1 Review(s)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

+ There are no comments

Add yours

Or