Kebab på grillat lammlägg

Kebab på grillat lammlägg


Långhelg i Sverige och det varma soliga vädret fortsätter. Tillbringade dagen först med att titta på fotboll (Kasper som spelade), sedan lite poolhäng och vid 16-tiden samlades vi framöver TV och såg när Sverige vann över Wales. Skönt med en vinst! Äntligen! Imorse frågade jag vad herrskapet var sugna på till middag och efter lite diskuterande kom vi fram till att det skulle bli grillat lamm och gärna lammkebab. Jag brukar göra kebab på lammlägg. Lammlägg tycker jag blir godast om du grillar på låg temperatur ganska länge: 2-3 timmar, gärna i pecanrök. Pecan passar mycket bra till lamm så prova det nästa gång du grillar lamm. Tyckte du om det?

Ikväll åt vi vår kebab av lammlägg i tortillabröd med fetaost, bladspenat, örtolja och en god vitlöksaioli. Barnen tyckte aiolin var lite stark men annars blev det uppskattat av hela gänget.

Detta behöver du till ca fyra vuxna:

  • 3 lammlägg
  • en påse bladspenat
  • färsk timjan
  • färsk oregano
  • vitlöksklyftor
  • en hel vitlök
  • en äggula
  • ca 3 msk turkisk yoghurt
  • 1 dl olja + 1 dl olja
  • citron
  • tortillabröd
  • Fetaost

Såhär gör du kebab på grillat lammlägg:

  • Förbered grillen på indirekt värme
  • Salta lammläggen och gnid in dem med krossade vitlöksklyftor
  • Grilla lammläggen på indirekt värme i ca 120 grader med pecanrök i ca 2-3 h
  • Låt vila en stund i folie

Skär fixar du till vitlöksaioli:

  • Rosta en hel vitlök i ugnen, delad på mitten, ca 30 min i 200 graders värme
  • Pilla ut den rostade vitlöken och blanda den med en äggula och citronsaft från en halv citron
  • Mixa med en stavmixer och droppa försiktigt i oljan samtidigt som du mixar. Fortsätt så tills du tillsatt 1 dl olja
  • Blanda i yoghurt och smaka av med salt och eventuellt mer pressad citron

Såhär gör du örtolja:

  • Värm 1 dl olja i kastrull till ca 60 grader
  • Ta bort från spisen
  • Lägg i 1 dl bladspenat, hackad timjan och hackad oregano
  • Mixa med stavmixer
  • Sila oljan

Pilla av köttet från lammläggen och servera med aioli, bladspenat, fetaost och örtolja. Njut!

Kebab på grillat lammlägg

Om författaren:  Christian Carlsson är trebarnsfar och hängiven grillare med stort intresse för mat och dryck och driver bloggen Grillpappan.se

Summary
Recipe Name
Kebab på grillat lammlägg
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
no rating Based on 0 Review(s)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

+ There are no comments

Add yours

Or