Julskinkan är grillad

Julskinkan är grillad


Julskinkan är grillad och julen 2014 står inför dörren. Spänningarna stiger bland barn och vuxna…kommer tomten i år?

I år gjorde jag två julskinkor: en rökgrillad och en som jag först kokte i ginger ale och sedan glacerade den i ugnen, vilken tror du blev godast?

Såhär gjorde jag den grillade:

  • Förbered grillen för indirekt grillning, ca 150 grader i ugnen
  • Skölj av en rimmad okokt skinka och skåra svålen
  • Grilla skinkan på indirekt värme och släng på rökspån. Jag använde äpple och whiskysmak.
grillad julskinka

grillad julskinka

  • Sätt i en termometer och grilla tills skinkan når en innertemperatur på 69 grader
  • Ta av skinkan och låt den vila en stund i folie

Såhär gjorde jag den mer traditionella:

  • Skölj av en rimmad okokt skinka
  • Koka skinkan i Ginger ale i en stor gryta. Det är endast ginger ale som ska användas, inget vatten eller andra kryddor
  • Koka skinkan tills du har en innertemperatur på 70 grader
  • Ta upp skinkan och låt den vila en stund
  • Skär bort svålen och låt lite fett sitta kvar
  • Blanda ca 2 msk grov senap med 2 msk ingefärsmarmelad och 1 tsk malda kryddnejlikor
  • Bred på senapsblandningen på skinkan och griljera ca 15 min på 225 grader i ugnen

Eftersom jag har en grillblogg borde jag kanske tycka att den grillade julskinkan blev godast men jag måste erkänna att den söta ingefärsskinkan smakar bättre och har en mer traditionell smak på hur en julskinka ska smaka. Testa gärna och berättad vilken du tycker är bäst. God Jul och Gott Nytt År!

Om författaren:  Christian Carlsson är trebarnsfar och hängiven grillare med stort intresse för mat och dryck och driver bloggen Grillpappan.se

 

Summary
Recipe Name
Grillad julskinka
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
no rating Based on 0 Review(s)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

2 Comments

Add yours
  1. 1
    Joel

    Hej! Jag hade tänkt testa på att grilla min första julskinka 🙂
    Har du några fina tips?
    Ska man tänka 1h/kg eller?
    Jag tänkte grilla utan folie i indirekt värme, spara lite av svålen så saften stannar kvar.
    Griljera tänker jag kan vara svårt på grillen så det kan man göra i ugnen efteråt?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. 2
    Anonymous

    Hej Joel! Vad roligt! Angående tid per kg beror detta på hur vart du har det i grillen och även luftfuktigheten. Använd en termometer så blir det bäst. Det går jättebra att griljera i ugnen efteråt. Hoppas det blir bra! Mvh Christian/Grillpappan

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

+ Leave a Comment

Or