
Grillat lamm med kardemummakrydda
Grillat lamm med kardemummakrydda är en härligt smakrik rätt för dig som gillar kryddor. Underbara dofter sped sig i köket när jag gjorde det här, barnen undrade vad det var och tom Emma som är 3 år tyckte att det “luktade”. Om hon tyckte det luktade gott eller inte vet jag inte men Mirja och jag älskade rätten. Vi åt en sallad till med kalamataoliver, grillad haloumiost, rödlök och tomater men om du är mer hungrig så kan du såklart göra en god couscoussallad eller fritera några potatis och rör ihop en tsatsiki.
Detta behöver du till ca 8 lammspett:
- 8 grillspett som du blötlägger minst en timme innan (om de är av trä)
- ca 800g lammstek utan ben
Till kryddblandningen behöver du:
- 1 msk salt
- 1 tsk socker
- 1 tsk malda fänkålsfrön
- 1 tsk malda korianderkärnor
- 1 tsk malda svartpepparkorn
- 2 tsk spiskummin
- 1 mald stjärnanis
- 1 tsk malda kardemummakärnor
Såhär fixar du till lammet:
- Blanda först ihop kryddblandningen och mal det som inte är malt i en mortel
- Skär lammsteken i bitar, ca 3×3 cm
- Blanda lammbitarna med kryddorna och låt marinera minst en timme
- Trä upp lammbitarna på grillspett
- Sätt igång grillen och förbered direkt grillning
- Grilla direkt på glöden runt om tills du har en innertemperatur på ca 56 grader för ros
- Ta bort köttet och låt vila en stund, minst 5 minuter
Mota bort grannarna som börjar närma sig pga alla goda dofter så de inte äter upp all din mat. Eller bjud in dem på en härlig middag. Lycka till!
Om författaren: Christian Carlsson är trebarnsfar och hängiven grillare med stort intresse för mat och dryck och driver bloggen Grillpappan.se






+ There are no comments
Add yours