Grillade skaldjur

Grillade skaldjur


Grillade skaldjur är som poesi. Smaka på ordet..griiilla…skaaaaldjuuuuur….Mmmmm, nam nam. Mirja och jag älskar skaldjur, barnen också förresten. De blir rätt sura om vi t.ex köpt krabba eller musslor och de får något annat. Nej minsann, det är bäst att de får skaldjur de också. Traditionellt så grillar man kanske hummer eller bläckfisk, se t.ex mitt recept på grillad bläckfisk här.

Ikväll gick jag loss i fiskboden i Lomma och köpte hem diverse godsaker som räckte till 2 vuxna och 3 hungriga barn:

– ett nät med blåmusslor

– ett nät med hjärtmusslor (vongole)

– 5 pilgrimsmusslor

– 2 hela bläckfiskar, utrensade och klara

– 5 havskräftor

Utöver detta så köpte jag även hem:

– 5 färska majskolvar (eller kan man säga majskorvar?)

– majonnäs

– citron

– salt och peppar

Först så rensade jag bläckfisken, skar snygga snitt i den och marinerade den i mjölk ca 1 h. Japp, mjölk ska det vara för det gör den mör. Jag rensade ur musslorna i rinnande vatten och se nu till att kasta bort alla som inte vill sluta sig, de är döda eller håller på att dö och du blir sjuk om du äter dem. Dela havskräftorna och rada upp bredvid dina fina goa pilgrimsmusslor, salta och peppra.

Förbered grillen för direkt grillning och grilla alla skaldjuren på direkt glöd. Du kan med fördel grilla på ett finmaskigt nät eller liknande så inte de goa skaldjuren riskerar att trilla ner på glöden. Musslorna ska grillas till de öppnar sig, kasta bort de som inte öppnar sig. Pilgrimsmusslorna ska få max 30 s per sida. Havskräftorna grillas ca 3 min runt om. Bläckfiskarna grillas också ca 3-5 min så de får fin färg (salta och peppra bläckfisken också såklart). Grilla majsen.

Servera hela härligheten med en god majonnäs och pressad. Skumpa passar såklart bäst att drickas till denna festmåltid och är du hungrig så ta med en bit baguette.

 

Om författaren:  Christian Carlsson är trebarnsfar och hängiven grillare med stort intresse för mat och dryck och driver bloggen Grillpappan.se

Summary
Recipe Name
grillade skaldjur
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
no rating Based on 0 Review(s)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: -1 (from 1 vote)
Grillade skaldjur, 5.0 out of 5 based on 1 rating

+ There are no comments

Add yours

Or