Grillade kamben

Grillade kamben


Grillade kamben eller baby back ribs som sakta röks i låg temperatur är något helt annat än det man köper färdiglagat och marinerat på ICA som sedan bara ska vändas på grillen. Vissa förkokar sina kamben innan grillen också men då får de inte den där goda och äkta röksmaken. Är du en seriös grillare så är det såhär du ska grilla dina kamben.

Detta behöver du till ca 4 personer (om du är en storätare):

  • 4 st kamben
  • dijonsenap
  • rub t.ex magic dust
  • ca 1 dl äpplejuice
  • en skvätt äppelcidervinäger
  • En god BBQ sås

Såhär gör du:

  • Ta bort den sega, pappersliknande hinnan som sitter på bakisdan av kambenen. Du tar bort den genom att föra in en vass kniv vid ett av benen, ta ett stadigt tag med en bit hushållspapper som bilden visar nedan och dra sedan bort hinnan
  • Smeta in kambenen i dijonsenap
  • Strö över rubben och klappa in den vänligt i köttet
  • Låt kambenen marinera i rubben i kylskåp 1-4 timmar
  • Förbered grillen för indirekt grillning och få upp en temperatur på ca 110-120 grader. Inte varmare än 130 grader
  • Lägg på kambenen och släng på en näve rökspån på glöden. Jag gillar att röka mina kamben i äpple eller körsbär och ibland blandat med whiksyflis
  • Grilla kambenen nu sakta och släng på mer rök då och då. Grilla dem ca 2 h
  • Vänd kambenen och fortsätt att grilla dem ca 1h till, mer rökflis på glöden!
  • Ta bort kambenen och lägg dem på aluminiumfolie. Häll över äpplejuice och slå in kambenen i paket av folien
  • Fortsätta grilla ytterligare en timme
  • När benen är klara så ska benen vara så möra att du enkelt kan slita av köttet. Det ska inte falla av helt utan göra lite motstånd.
  • Ta bort paketen från grillen och ta ut kambenen
  • Pensla på BBQ sås på båda sidor
  • Grilla färdigt på direktvärme så att såsen karamelliseras

Sätt på dig cowbowhatten och hugg in!

Såhär tar du bort hinnan från dina kamben:

1. Sätt in en vass kniv under hinnan vid ett ben

grillade kamben ta bort hinnan

grillade kamben ta bort hinnan

2. Ta tag i hinnan med en bit hushållspapper och dra bort hinnan

grillade kamben ta bort hinnan med fingrar

grillade kamben ta bort hinnan med fingrar

Smeta in kambenen med dijonsenap:

Grillade kamben med dijonsenap

Grillade kamben med dijonsenap

Stö sedan över rubben som du lätt klappar in i köttet:

Grillade kamben med dijonsenap och rub

Grillade kamben med dijonsenap och rub

Om författaren:  Christian Carlsson är trebarnsfar och hängiven grillare med stort intresse för mat och dryck och driver bloggen Grillpappan.seIMG_2545.JPG

Summary
Recipe Name
Grillade kamben
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.5 Based on 2 Review(s)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

+ There are no comments

Add yours

Or