Grillad njurtapp med marsalasås

Grillad njurtapp med marsalasås


Grillad njurtapp eller slaktarbiff som styckningsdetaljen också kallas är en riktig delikatess men inget vi normalt hittar i vanliga butiker. Men i fredags när jag handlade inför helgen så låg där minsann tre stycken färska fina paket med njurtappar. Jag har ätit njurtapp en gång tidigare och det var på en restaurang i Stockholm, det smakade fantastiskt och det kom även Mirja ihåg så nu gällde det att leva upp till förväntningarna… Jag startade upp grillen, saltade och pepprade mitt kött och inväntade glöden. Men i fredags var det duggregn och blåst så jag fick starta om processen en gång innan glöden infann sig. Till köttet blev det grillad sparris, hemmagjorda pommes och en marsalasås.

Såhär fixade vi till grillad njurtapp:

  • En hel bit njurtapp på ca 800g, den såg ut såhär:
Njurtapp

Njurtapp

  • Salt och peppar
  • Valfria tillbehör

Till marsalasåsen behöver du:

  • en schalottenlök (svårt att stava till!!)
  • en klick smör
  • en skvätt marsalavin
  • kalvfond
  • svart och peppar

Gör såhär:

  • Se till att du har en stark glöd på ena sidan grillen och tomt på andra så du kan grilla både på direkt och indirekt grillning
  • Grilla köttet först på direkt grillning så du får en fin yta, det tar ca 5 min per sida
  • Lägg över köttet på den indirekta sidan och lägg på locket på grillen
  • Låt grilla ytterligare några minuter men kolla av men en termometer och ta bort köttet när innertempen är ca 55 grader
  • Klarar du detta utan termometer så har du bara tur 🙂
  • Låt köttet vila en stund, ca 10 min innan du skär upp det
  • Under tiden som du låter köttet vila kan du grilla på några sparrisar så de får fin färg. Krydda med salt och svartpeppar och droppa lite olivolja på (när du grillat färdigt!)
  • Gör även såsen genom att skiva upp löken, stek den på medelvärme i smöret, häll på marsalavinet och låt reducera. Häll på kalvfonden och låt reducera igen. Smaka av med salt, peppar och en klick smör som du vispar ner innan servering

Skiva upp ditt kött och invänta gästernas applåder.

Grillad njurtapp

Grillad njurtapp

 

Om författaren:  Christian Carlsson är trebarnsfar och hängiven grillare med stort intresse för mat och dryck och driver bloggen Grillpappan.se

Summary
Recipe Name
Grillad njurtapp med marsalasås
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
no rating Based on 0 Review(s)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

2 Comments

Add yours
  1. 1
    Fredrik

    Wow, trevlig blogg!
    Skall bli kul att följa dina recept i sommar, och även läsa de äldre inläggen.
    Jag är relativt grön inom grillning, men har desto mer erfarenhet av matlagning.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. 2
    Grillpappan

    Vad roligt att du hittat hit Fredrik och kul att du gillar den! lycka till med grillningen i sommar 🙂

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

+ Leave a Comment

Or