
Grillad fransyska
I söndags provade jag något nytt: grillad fransyska fylld med stark ost, jalapenos och baby spenat. Detta är en detalj som måste grillas försiktigt och gärna i en fuktig miljö för att inte bli torr. Om man lyckas, blir det underbart gott, även perfekt kallskuret på mackan men lite majonäs på!
receptet nedan räcker till 6-8 personer.
Detta behöver du:
- En hel bit fransyska, ca 1kg
- 3 jalapenos
- En liten påse babyspenat
- ca 1 dl riven smakrik ost t.ex västerbotten
- salt och peppar
- En god grillrub
- Gärna en smokenator: en insats till din Webergrill som gör att den fungerar som en rök. jag köpte min på Grillhouse.se och är mycket nöjd
Såhär gör du:
- Skär ut fransyskan så att den blir en platt skiva kött
- Salta och peppra
- Lägg på riven ost, baby spenat och jalapenos
- Rulla ihop till en rulle och bind upp med bindgarn
- Klappa in rubben i köttet och låt vila i kylen 1-4 timmar
- Förbered grillen för indirekt värme med vatten i en behållare/folie eller använd smokenatorn
- Värm upp grillen till ca 120 grader
- Grilla på indirekt värme tills du har en temperatur på ca 55 grader för rare, 58 grader för medium och 68 grader för well done
- Låt vila en stund i folie så alla godsaker stannar i köttet
- Skär upp köttet och njutningen kan börja
Om författaren: Christian Carlsson är trebarnsfar och hängiven grillare med stort intresse för mat och dryck och driver bloggen Grillpappan.se
Grillad fransyska,
Var lite tveksam iom att fransyska är en relativt billig bit och gärna blir torrt men jag följde dina instruktioner och det blev ju grymt 🙂 Körde med Weber Q gasgrill på mediumvärme och en röklåda med äppelspån.
Vad roligt att du fick till det och vad gott det låter med äpplerökt, det måste jag prova!