Grillad fläskstek – fläskesteg

Grillad fläskstek – fläskesteg


Grillad fläsksteg eller fläskesteg, mmm! Jag undrar om “fleskesteg” är Danmarks nationalrätt? Klassikern görs i ugnen, har knaprig svål, serveras med rödkål, skysås, gurksallad och “brune kartoffler”. Vill du göra detta recept kan jag varmt rekommendera denna sida: Morfars fläskesteg

Här kommer grillvarianten!

Detta behöver du:

  • En hel kotlettrad av gris med svålen kvar
  • Salt, peppar, god kryddor t.ex rosmarin

Såhär gör du:

  • Skär snitt i svålen
  • Lägg steken i blöt med svålen nedåt i varmt vatten för att mjuka upp svålen
  • Förbered grillen för indirekt grillning, ca 150-170 grader
  • Krydda steken med salt, peppar och rosmarin (och annat som du gillar)
  • Gnid in ordentligt med salt i svålen och i skårorna
  • Grilla steken runt om tills du har en innertemperatur på ca 60 grader
  • Grilla svålen på direkt glöd tills det “poppar” men se upp så du inte bränner svålen. Ett alternativ är att du gör detta moment i stekpannan istället för ökad kontroll: stek svålsidan på hög värme tills den “poppar”
  • Låt steken vila ca 20 min, innertemperaturen ska vara ca 65 – 68 grader
  • Servera med t.ex kokta rödbetor och getost

 

20140310-192939.jpg

Om författaren:  Christian Carlsson är trebarnsfar och hängiven grillare med stort intresse för mat och dryck och driver bloggen Grillpappan.se

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Grillad fläskstek - fläskesteg, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

+ There are no comments

Add yours

Or