Grillad entrecote med tartarsås på surdegsbröd

Grillad entrecote med tartarsås på surdegsbröd


Grillad entrecote är det många som gör. Ofta köper man kanske lite tunnare skivor entrecote som sedan grillas snabbt. Jag tycket det kan vara svårt att få till dessa bra så att de får rätt innertemperatur då man behöver en väldigt snabb (och ofta dyr) termometer för att ta tempen på tunnare råvaror. Jag brukar köpa ett par tjockare skivor entrecote, ca 300g var och grilla dessa. Det tar lite längre tid men det är enklare att kolla av innertemperaturen i en tjock bit kött så får jag dem precis som jag eller mina gäster vill ha det. Entrecote är en fin råvara och jag brukar bara krydda min entrecote med salt och peppar så att man kan smaka det goda köttet. Detta recept är baserat på Paul Svenssons recept.

Detta behöver du till ca 4 portioner grillad entrecote med tartarsås:

  • Två skivor entrecote, ca 300g var (totalt 600g)
  • Färsk timjan
  • salt och peppar
  • 4 skivor surdegsbröd
  • en schallotenlök
  • 1 grönt äpple, fintärnat
  • 2 msk olja
  • 1/2 tsk gurkmeja
  • 150g saltgurka, fintärnad
  • 60g syltlök, fintärnad
  • 1 knippe hackad persilja
  • 2 dl majonäs (helst hemmagjord)
  • salt och peppar

Såhär fixar du till grillad entrecote med tartarsås:

  • Börja med tartarsåsen och hacka schalottenlöken fint.
  • Stek löken och häften av äpplet i lite olja och gurkmeja, låt kallna
  • Blanda den stekta löken med resten av äpplet, gurka, syltlök, majonäs och persilja.
  • Smaka av med salt och peppar och låt stå svalt
  • Förbered din grill för direkt grillning
  • Krydda din entrecote med salt och peppar
  • Grilla din entrecote på direkt grillning och vänd ofta så att inte köttet brinner upp när det slår upp eldflammor (entrecote släpet mycket fett när det grillas)
  • När köttet har en innertemperatur på ca 50 grader (för rosa) så ta bort det från grillen och slå in det i aluminiumfolie, låt vila ca 10 min
  • Droppa lite olivolja på brödet
  • Grillad brödet snabbt på direkt grillning så det får fina ränder
  • Bred ut lite tartansås på varje brödskiva
  • Ta ut din grillade entrecote ur folien och skär upp entrecoten i skivor, ca 1 cm breda
  • Lägg den skivade grillade entrecoten ovanpå tartarsåsesn på brödet och krydda med lite färsk timjan och ev. havssalt
  • Servera med lite grillade majskolvar och en god tomatsallad
  • Ett gott italienskt vin, A Quo från Montepeloso passar jättebra till!
Grillad entrecote med tartarsås

Grillad entrecote med tartarsås

Om författaren:  Christian Carlsson är trebarnsfar och hängiven grillare med stort intresse för mat och dryck och driver bloggen Grillpappan.se

Summary
Recipe Name
Grillad entrecote med tartarsås
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
3 Based on 1 Review(s)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

+ There are no comments

Add yours

Or